Prawidłowe odżywianie od zawsze odgrywało ważną rolę w życiu każdego człowieka. Obok snu, aktywności fizycznej, zabiegów odnowy biologicznej i wypoczynku ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój psychiczny i fizyczny, wygląd, dobre samopoczucie, a przede wszystkim zdrowie.
Racjonalne odżywianie polega na regularnym spożywaniu posiłków, które dostarczają organizmowi optymalnych ilości energii i składników odżywczych. Ważne jest również właściwe rozłożenie posiłków w ciągu dnia oraz odpowiedni dobór produktów przeznaczonych na jednorazowy posiłek. Elementy te powinny być dostosowane do wieku, płci, fizjologii, trybu życia oraz stanu zdrowia.
Celem racjonalnego odżywiania jest prawidłowe funkcjonowanie organizmu - zdrowie, siła, uroda. Aby tego dokonać, należy dostarczyć substancji do budowy nowych oraz regeneracji zużytych komórek i tkanek, czyli optymalnej ilości energii w postaci węglowodanów, białek, tłuszczy oraz elementów regulujących takich, jak witaminy i składniki mineralne, dzięki którym wszystkie procesy w organizmie przebiegają prawidłowo.
Ponadto warto zwrócić uwagę na takie elementy jak:
- źródło pochodzenia oraz wysoka jakość produktów, z których przygotowywane są posiłki (wybierać produkty z upraw ekologicznych, niemodyfikowanych genetycznie)
- sposób przygotowania posiłku (wybierać gotowanie zamiast smażenia)
- sposób spożywania (jeść siedząc i powoli, dobrze gryźć)
- starać się jeść o stałych porach
- redukować liczbę kalorii w posiłku (stosować zamienniki np. jogurt zamiast śmietany, miód zamiast cukru itp.)
- jeść jak najmniej przetworzoną żywność
- ograniczać konserwanty i używki (kawa instant, sól, cukier, mąka pszenna, alkohol)
- wprowadzać do menu zioła i przyprawy oraz liściaste herbaty
- jeść produkty bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe-NNKT (gł. kwasy omega 3 ze względu na małą ich zawartość w powszechnie dostępnych produktach)
- jeść produkty bogate w błonnik
- jeść dużo warzyw
- jeść więcej produktów pełnoziarnistych z mąki żytniej
- urozmaicać posiłki
- zachować równowagę między ilością poszczególnych składników odżywczych (tj. stosunek węglowodanów do białek i tłuszczy)
- w miarę upływu dnia jeść coraz lżejsze posiłki po to aby na noc, kiedy organizm potrzebuje energii na regenerację (zamiast na trawienie) nie obciążać zbytnio układu pokarmowego
W ten sposób świadomie będziemy kształtować swoje ciało oraz wystrzegać się chorób związanych z nieprawidłowym odżywianiem. Zasady te wprowadzać należy stopniowo, tak aby stały się miłym nawykiem, a jedzenie zdrowych posiłków sprawiało przyjemność. Nie trzeba też całkowicie rezygnować z ulubionych, choć często niezdrowych potraw, ważne natomiast jest to, aby jeść je sporadycznie i w małych ilościach. Najlepszym rozwiązaniem byłoby zasięgnięcie porady wykwalifikowanej osoby, która zawodowo zajmuje się zasadami prawidłowego odżywiania. Celem takiego spotkania jest wychwycenie często nieuświadomionych błędów żywieniowych i ułożenie indywidualnego programu właściwego odżywiania.